to top

Wees gelukkig met jezelf

First things first..

Blij zijn met jezelf vind ik belangrijker dan welk doel ook in het leven. Jezelf van geschatte waarde zien lijkt misschien een makkelijk gegeven maar is niet voor iedereen altijd even gemakkelijk. Zo zal bijvoorbeeld iemand met een laag zelfbeeld weinig zelfvertrouwen hebben en minder positief zijn over zichzelf, dan iemand met een proper zelfbeeld. 

Mijn definitie van blij, gelukkig zijn, is accepteren waar je staat in het leven en het beste van ‘elke’ gegeven dag kunnen maken. Kunnen vertrouwen op je eigen proces en je niet al te druk maken over allerlei dingen die nog ‘moeten’ gebeuren. Maar waarom vind ik nou dat je blij moet zijn met jezelf? Hiervoor neem ik de 8 redenen van de professionele life-coach Frank de Moei als uitgangspunt.

Je hebt talent

Ik geloof dat iedereen zo zijn eigen talenten en capaciteiten heeft. Ik ben er zelfs heilig van overtuigd dat alles te leren valt in zeker mate. In de volksmond liggen al gauw de onmiskenbare talenten zoals: dansen, schrijven, zingen, etc.. De dingen waar we goed in zijn en ontwikkelen tot nieuwe talenten worden vaak als minder interessant gezien, is mijn ervaring. Want wat men niet kent, dat zal vast ook geen talent zijn. Daarnaast denk ik dat we ons misschien niet altijd even bewust zijn van onze eigen talenten en krachten, maar dat wilt absoluut niet zeggen dat je deze niet hebt. Er zal namelijk altijd iets zijn wat je beter kunt dan een ander. Een bepaalde gave, een passie of een vaardigheid. Zodra je deze hebt ontdekt zou ik sterk adviseren hier iets mee te doen. Want dit is hoe ware geluk ontstaat.

Je hebt mensen die om je geven

Iedereen heeft wel iemand die om hem/haar geeft. Zelf denk ik dat verscheidene teleurstellingen er soms voor kunnen zorgen dat mensen het vertrouwen in zichzelf en de mensen om zich heen verliezen. Toch denk ik, dat we niet voor ‘iedereen’ even streng hoeven te zijn. Vind die ene persoon jou niet zo leuk of waardeert diegene jou niet, dan zijn er vast genoeg anderen in jouw leven die je WEL de moeite waard vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je familie, vriendin of misschien wel je partner? Jezelf afvragen wat deze personen in jou zien en wat voor waarde jij voor hen hebt, kan al voor voldoende zelfvertrouwen zorgen. Hoe blij je bent met jezelf is namelijk een direct gevolg van het vertrouwen in jezelf. Zoals Frank de Moei zegt, gaat het uiteindelijk om het feit dat jij jezelf de moeite waard vindt en niet om wat anderen vinden.

Je doet je best

Wees niet te streng voor jezelf! Wij mensen kunnen de lat voor onszelf soms behoorlijk hoog leggen. We willen graag voldoen aan alle eisen die er gesteld worden. Maar hoe menselijk is dat eigenlijk, overal even goed in willen zijn? Als je het mij vraagt is dit slechts een energie vretende en vermoeiende race tegen de klok. En toch hé .. betrap ik mezelf hier ook regelmatig op. Zo merk ik bijvoorbeeld dat ik hedendaags best wat moeite heb om tegen mezelf te zeggen: dat goed soms ook goed genoeg is. Het kiezen van een focuspunt en het accepteren van mijn middelmatigheid zorgt ervoor dat ik op alle vlakken op z’n minst naar tevredenheid kan scoren. En dat geeft mij de nodige voldoening.

Je kunt alles veranderen wat je wilt

Alles wat je hebt en ziet in je leven zijn resultaten van beslissingen die jij gemaakt hebt in het verleden. Ben je niet tevreden met wat je hebt of wie je bent? Maak dan andere beslissingen, maak betere keuzes! Want je hebt naar mijn idee, altijd maar dan ook altijd een keuze. Zeker als ik kijk naar de vrijheid die wij als mens in Nederland hebben. Zo ook de vrijheid om alles te kiezen wat we willen. De mogelijkheid om ons eigen leven in te richten, precies zoals we dat willen. De enige beperkingen die er zijn, zijn vaak de beperkingen die we onszelf opleggen. Het verschil tussen wie je bent en wat je wilt is wat je doet.

Je leeft nu

Eindeloos klagen over het verleden of dingen die jou zijn overkomen zorgt niet voor vooruitgang noch de juiste dosis positiviteit. Soms maken we dingen mee in ons leven die ons klaarstomen om de persoon te zijn die we moeten zijn in het leven. Iedereen leert hierbij zijn eigen lessen en ervaart dit op een andere manier. Het leven is een prachtig geschenk en elke ‘nieuwe’ dag wordt ons gegeven in de hoop dat we ze plukken. Voor je het weet, is het voorbij en hoe ouder je wordt, hoe sneller het voorbij gaat. Kijk naar nu, het moment waarin je leeft.

Je voelt je beter als je blij bent

”Ojaaaaaaaaaaa zeker. ” Zodra ik ‘lekker’ in mijn vel zit, dan heb ik het gevoel dat ik de hele wereld aan kan. Ik barst van de energie en mijn fantasieën en ideeën doen de vrije loop. Als je bedenkt hoe klote en hoe zwaar jouw leven wel niet is, helpt het mij ook wel eens om te kijken naar de kleine dingen die ik wel heb. Waarderen wat je wel hebt is een zeer belangrijk aspect en kan voor de nodige rust zorgen.

Je bent de enige die je hebt

Rekenen op anderen, daar wordt je alleen maar ongelukkig van zeg ik altijd. Want hoe bloed irritant is het als iemand totaal in strijd is met jou principes, waarden of normen. Hoe vaak gaan we wel niet uit van het feit dat iemand anders, zaken vast ook zo ziet zoals jij ze ziet. Of dat iemand hetzelfde vast ook voor jou zal doen, omdat jij het ook voor hen doet. Zelf heb ik geleerd om alles wat ik doe voor niemand minder dan mezelf te doen. Hiermee probeer ik teleurstellingen voor te zijn en de baas! Reken op jezelf, want die laat je tenminste ‘nooit in de steek.

Je hebt een toekomst

Waar sommige mensen slechts van kunnen dromen hebben andere juist de mogelijkheid om deze ECHT waar te kunnen maken. Je hoeft niet perse slimmer te zijn, je hoeft niet rijker te zijn, je hoeft niet jonger of ouder te zijn. Je hoeft alleen maar te beslissen wat je wilt en het vervolgens te doen.

” Just be yourself, cause an orginal is always more worth then a copy. ”

 

 • Miss B Blogz Thingz Over...

  Yeahhhhh Girll! Great Post! Leuke blog i’m so happy for you, great post!

  5 februari 2018 at 20:22 Beantwoorden
 • marylou

  Bedankt voor het volgen van mijn blog.Wat een leuke post toon je hier.

  7 februari 2018 at 23:09 Beantwoorden
 • Shirley

  Je hoeft alleen maar te beslissen wat je wilt en het vervolgens te doen. Mooi gezegd en zo waar en dat vergeten vaak mensen te doen???

  15 februari 2018 at 15:21 Beantwoorden
 • Daisy

  Confronterend…. Hier moet ik bij mezelf echt nog aan gaan werken. Goed voornemen voor 2018 (ookal is dat jaar al even bezig 😉 )

  15 februari 2018 at 16:02 Beantwoorden
 • Haydée

  We leggen de lat inderdaad enorm hoog voor onszelf! Niet perfect is goed genoeg. 🙂

  15 februari 2018 at 16:26 Beantwoorden
 • karin

  goede, positieve instelling en een blogpost om elke maand een keertje te bekijken en jezelf af te vragen of je nog wel goed bezig bent…

  15 februari 2018 at 19:08 Beantwoorden
 • Xarifa

  Het is zo waar wat je schrijft!

  15 februari 2018 at 19:42 Beantwoorden
 • Cynthia

  Ja heel mooi geschreven! Echt inspirerend! En je quote aan het einde schrijf ik even op om te onthouden!

  16 februari 2018 at 13:01 Beantwoorden
 • Beau Bewust

  Wat heb je dit mooi op geschreven zeg. Zo waar!

  16 februari 2018 at 14:14 Beantwoorden
 • Layla Doumont

  Wat een leuke tips & zeer mooi geschreven. Je hebt ook helemaal gelijk x

  17 februari 2018 at 10:08 Beantwoorden

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: