to top

Teenage Talk

꧁  STELLING:

” O U D E R  S    H O E V E N   H U N  T I E N E  R S   N I  E T   S E R I E  U S  T E   N E M E N  A L  S   Z E  V E R L I E F  T   Z I J N  ”

———————————————————-

Ik denk zeker dat ouders gevoelens van kinderen serieus moeten nemen en zich in moeten leven in gevoelens van hun kinderen. Especially omdat zij ook ooit tiener waren geweest… Ik had het geluk dat mijn moeder wel deze inlevingsvermogen had. Ze begreep mij wel heel goed en ik voelde mij ook begrepen maar dan nog vertelde ze mij wel very loud and clear wat de feiten waren. Maar doordat zij mij begreep stond ik er ook voor open om haar advies op te volgen. Ik voelde me serieus genomen

” The point is dat ik mij begrepen voelde…waardoor ik automatisch ook open stond om haar tips en advies te accepteren  maar vooral ook om deze te begrijpen en uiteindelijk toe te passen. “

Ouders moeten hun kinderen vanaf kleins af aan het gevoel geven dat ze hun gevoelens serieus nemen.. Ik ben van mening dat je alleen op die manier als ouder een goede band kunt opbouwen met je kind. Vertrouwen die kweek je en begint met het delen of in vertrouwen nemen van kleine dingen en dat groeit door de jaren heen waardoor je kind je ook grotere dingen toevertrouwd. Als ik terugkijk naar mezelf vond ik het fijn dat mijn moeder mij begreep. Of ze nou deed alsof of niet. I don’t really care.. The point is dat ik mij begrepen voelde… that’s what really matters, waardoor ik automatisch ook open stond om de tips en advies van mijn moeder te accepteren maar vooral ook om deze te begrijpen en uiteindelijk toe te passen.

Niet alle ouders snappen dat het eigenlijk meer resultaat heeft om je kind het gevoel te geven dat hij of zij daadwerkelijk begrepen wordt. Want hoe jong of onervaren kinderen of tieners dan ook mogen zijn hebben ook zij gevoelens want laten we eerlijk zijn, ouders reageren nu  eenmaal  automatisch op basis van hun bescherminstinct in plaats van het gevoel  terug op te halen en even alles terug te halen  hoe zij ook alweer als tiener bepaalde dingen ervaarden… Dat is ook logisch  als ouder is het hun taak om hun kinderen te beschermen. That’s what parents got to do, right? But helaas werkt het averechts als zij alleen vanuit een bescherm modus zouden handelen en geen begrip  of inlevingsvermogen zouden tonen voor wat hun kinderen in die fase ervaren,  althans dat vind ik.

” So yes, gevoelens van jongeren moeten serieus worden genomen 100%. Kind of niet, jong of oud als mens heb je nu eenmaal gevoelens.. ”

 

” Het is nou eenmaal geen wereldnieuws meer, dat tieners zaken vanuit een onbekommerd perspectief bekijken en het oorzaak en gevolg verband niet altijd even goed inzien. Maar kan je het tieners kwalijk nemen of hen hierom als minder serieus beschouwen? Ik vind van niet.  ”

Als je jong bent, ben je nieuwsgierig, grensverleggend, leef je in je eigen wereldje en ben je vooral op zoek naar je eigen identiteit. Het perspectief rozengeur en maneschijn, kalverliefde. Zo noemde mijn ouders verliefd zijn. Als ik zei dat ik verliefd was of van een jongen hield, dan zeiden me ouders altijd: Meisje, wat weet jij nou van houden van. Je hebt geen idee.. Als tiener voelde ik me hierdoor vooral onbegrepen en gaf het des te meer reden om deze nieuwe ontdekking verder uit te pluizen. Wat echter wel heel bijzonder was, was dat ik tijdens deze ontdekkingsreis toch altijd de goedkeuring van mijn ouders opzocht. Want als mijn ouders iets niet goedkeurde dan wist ik dat er iets niet pluis was. Maar desondanks prikkelde dit mijn eigen nieuwsgierigheid alleen maar meer. Net als elke tiener dacht ik vaak, de aanhouder wint. Ik was altijd van mening als ik mijn ouders de andere kant van het dubbeltje kon laten zien, dat ik ze vast mee kreeg in het perspectief waarin ik zaken bekeek. Haha, helaas was dit vaak te mooi om waar te zijn en hielden mijn ouders vaak genoeg voet bij stuk. Mijn ouders stonden ook zo goed op één lijn, dat het vaak zelfs onmogelijk was.Hoe bijzonder de band tussen mij en me ouders ook was. Ik moet toegeven dat ik niet altijd de meest tactvolle tiener in de omgang ben geweest. Ik was een ontzettende eigenwijze en koppige tiener. Je kon me van alles wijsmaken maar zolang ik dit niet met mijn eigen ogen gezien had of ervaren, stond ik er nooit voor de volle 100% achter.

Mijn ouders namen mij eigenlijk pas serieus op het moment dat zij zagen dat ik liefdesverdriet had. Naja, je weet wel, dat janken alsof je wereld vergaat. Ja dat dus. De liefde, veiligheid, bescherming en vertrouwen die ik op dat moment van mijn ouders voelde deed mij alles doen vergeten.  Voor mijn vader was het zo dat niemand aan zijn kleine meid kwam, en voor mijn moeder was het hard om te zien dat haar mooie en verstandige meid zich zo heeft laten kwetsen. Om de details maar even terzijde te houden, zou je kunnen zeggen dat er geen enkele ouder is die zijn kinderen niet het liefst behoed en beschermd tegen al het kwade in de wereld. Hierom heb ik het mijn ouders nooit kwalijk genomen dat zijn de liefde nooit 100% hebben aangemoedigd bij mij.

’ Een tiener is werk in uitvoering. Ik denk dat het presteren sterk word bepaald door de persoonlijke ontwikkeling en de aarde van de steun, sturing en inspiratie die zij krijgen van de ouders. Ouders zijn essentieel in deze fase van de tieners, is mijn ervaring. ‘’

 

Hierom sluiten wij onze topic af met de volgende stelling: ” Ouders weten ten alle tijde, wat het beste is voor hun kind ”
Ben je het eens met deze stelling of juist oneens? Laat het ons dan in een reactie onder het artikel weten.

https://youtu.be/UJs6WClFqJU

 

 • Debbythechocoholic

  Ik ben het oneens met die stelling. Ouders proberen misschien wel goede raad te geven, maar uiteindelijk weet het kind zelf wat het beste is voor zichzelf.
  MAAR: Sommige ouders kunnen hun kind goed aanvoelen, omdat er een soort van hechte band is. Andere ouders kunnen dat dan weer niet.
  In mijn geval wisten mijn ouders helemaal niet wat het beste was voor mij en dat is één van de vele redenen dat ik vroeg van huis wegging en hun op heden niet meer praat. Het hangt ook wat van de thuissituatie af denk ik.

  5 maart 2018 at 11:18 Beantwoorden
 • Bianca

  Ik heb het eerste stuk met plezier gelezen en verder ben ik het wel eens met de stelling dat iedereen verliefdheid kan ervaren, hoe jong of oud ook.

  5 maart 2018 at 11:19 Beantwoorden
 • Marieska

  Ik heb een dochter van 13 die verliefd is … Hoewel ik haar verliefdheid zelf niet al te serieus neem, zal ik haar dat nooit vertellen. Ik ga mee in haar gevoelens en houd rekening met haar leeftijd en ontwikkeling. Hoe jong ze ook is, voor haar zijn de gevoelens zeker ‘echt’.

  5 maart 2018 at 11:36 Beantwoorden
 • Julie

  Ik vind het goed om je kind altijd wel serieus te nemen. Toch is het inderdaad belangrijk om te wijzen op enkele dingen die kunnen gebeuren bij verliefdheid. Zoals in het eerste stuk al gezegd wordt is het dus belangrijk om begrip te combineren met het nodige advies! 🙂

  5 maart 2018 at 11:41 Beantwoorden
 • Monique

  Beschermen en serieus nemen kunnen prima samengaan. Ik denk ook dat dit het allerbelangrijkste is. Als je je kind niet serieus neemt zal het je uiteindelijk nooit helemaal vertrouwen denk ik.

  5 maart 2018 at 12:43 Beantwoorden
 • Melissa

  Je moet altijd je kind serieus nemen maar ook blijven beschermen voor dingen die zou kunnen gebeuren.

  5 maart 2018 at 12:55 Beantwoorden
 • Stefaan

  Op verliefdheid staat geen leeftijd! Oh wat is dit toch een zalig gevoel 🙂

  5 maart 2018 at 15:25 Beantwoorden
 • Maddy- Meer Met Mama

  Ik ben het niet eens met de stelling. Ik denk dat iedereen het prettig vind om door zijn of haar ouders serieus genomen te worden. Hoe serieus ouders een relatie van hun kind nemen is weer een ander verhaal haha. Ach die tienerliefdes, zo mooi om te zien 🙂

  9 maart 2018 at 23:21 Beantwoorden

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: