to top

Jong onderneemster: Sofie Hooydonk (23)

Hi Guys,

Kennen jullie het verhaal van de jonge ondernemers nog? Wegens persoonlijke omstandigheden plaats ik de artikelen 5 dagen later dan gepland. Omdat deze jonge ondernemers stuk voor stuk prachtige individuen zijn met elk een eigen verhaal, heb ik derhalve besloten om elk een eigen platform op mijn blog aan te bieden.

Vandaag neem ik jullie mee in het eerste verhaal van de prachtige en talentvolle Sofie Hooydonk. Lees je mee?

Inleiding:

Ik ben Sofie Van Hooydonk, 23 jaar en student-ondernemer. Ik studeer momenteel crossmedia management aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en combineer dat met mijn eenmanszaak. Ik ben actief op verschillende gebieden waardoor mensen mij wel eens een duizendpoot noemen. Mijn eenmanszaak bestaat dan ook uit verschillende zaken: het leiden van een dansschool (waar ik ook zelf les geef), het runnen van een blog (sophia getfit), mijn social media expertise én het organiseren van dansevenementen onder de naam “Dance Attack”. Die dansevenementen zijn podiumkansen voor dansscholen te Antwerpen én ook wedstrijden open voor alle dansscholen! Hoe ben ik erop gekomen om dat te organiseren? Wel, in september 2017 startte ik mijn eigen dansschool samen met Ine Verschaeve en we merkten dat er toch een tekort was aan mogelijkheden om deel te nemen aan podiumkansen en wedstrijden. Dus organiseer ik ze nu zelf!

Wat voor een persoon ben ik?

Ikzelf als persoon ben heel enthousiast, ondernemend, initiatiefnemend, positief ingesteld en leergierig. Deze kwaliteiten hebben mij al enorm geholpen om op toch jonge leeftijd al wat te kunnen bereiken. Onze dansschool heeft in het eerste werkingsjaar al 230 leden en ook mijn allereerste dansevenement “Dance Attack On Stage” was een succes met 11 deelnemende dansgroepen en een bijna-uitverkochte theaterzaal! Ook mijn blog loopt goed en ik krijg meer en meer samenwerkingen met leuke bedrijven, heel erg fijn!

” Mijn definitie van ondernemen is doen wat je graag doet én er uiteindelijk van kunnen leven! Ondernemen is creatief bezig zijn, een passie hebben voor iets en er volledig voor gaan. Ondernemen is ook durven, initiatief nemen en tegen de stroom ingaan met een vernieuwend concept. ”

Mijn onderneming:

Ik heb een eigen dansschool die gegroeid is uit mijn passie voor dans. Daarnaast organiseer ik dansevenementen, die weer gegroeid zijn uit het leiden van een eigen dansschool. Mijn blog is gegroeid uit het delen van mijn liefde voor fit en ‘in balans’ leven! Mijn ondernemersmotto is dan ook: ”Als je doet wat je graag doet, zal je nooit van je leven een dag moeten werken. ” 

Als jong ondernemer ervaar ik het grote voordeel, experimenteren. Je krijgt hele mooie kansen om tijdens het studeren al uit te zoeken hoe jij jouw onderneming wil opbouwen en de eerste stappen te zetten. Financieel gezien is het ook erg voordelig om al jong te beginnen met ondernemen. Met het statuut student-ondernemer blijf je financieel afhankelijk van je ouders, zijn je sociale bijdragen minimaal én heb je nog maar weinig kosten. De meeste ondernemingen zijn in hun beginjaren nog niet winstgevend, als je jong begint is dat dan ook minder erg omdat je het geld nog niet écht heel erg nodig hebt. Een nadeel van jong ondernemen zijn: dat niet iedereen je altijd even serieus neemt. Het komt wel redelijk vaak voor dat er een belangrijke uitleg gedaan wordt of de vragen gesteld worden aan een van mijn oudere medewerkers, terwijl ik uiteindelijk de baas ben.

” Zonder een goed concept en startkapitaal, geen onderneming ? ”

Zonder een goed concept inderdaad geen onderneming. Ik ben heel erg voor vernieuwing en vooruitgang. Verbeteren wat al bestaat of met een heel nieuw idee komen, het werkt! Zonder startkapitaal kan je zeker wel een onderneming starten. Niet iedere onderneming is risicovol vanaf het begin. Ik startte bijvoorbeeld jaren geleden met het organiseren van dansstages. Eerst kwam het geld binnen voor de inschrijvingen, daarna moest ik pas de grote kosten betalen zoals de leerkrachten en locatie. Ik had in het begin enkel startkapitaal nodig voor kleine kosten zoals reclame (flyers drukken, online marketing, website). Met enkele honderden euro’s was ik dus gesteld.

Hoe ga ik om met teleurstellingen en tegenslagen in het jong ondernemerschap?

Iedereen maakt fouten, daar kan je alleen maar uit leren. Slaagt er iets niet aan? Dan moeten we de formule aanpassen! Het is natuurlijk leuk als alles goed lukt en er weinig teleurstellingen zijn, maar als ze voorvallen probeer ik ze te bekijken als een mogelijkheid tot verbetering!

Mijn mooiste en slechte ervaring(en) in het jong ondernemerschap:

De mooiste ervaring is gegarandeerd wanneer een project tot stand komt en je realiseert je dat JIJ dat allemaal hebt waargemaakt, dat alle mensen die eraan deelnemen dat kunnen dankzij jou. Dan krijg ik een krop in mijn keel en ben ik intens gelukkig. Zo had ik dat bij de allereerste editie van Dance Attack On Stage heel erg. Bij de finaledans wanneer iedereen op het podium stond en ik mijn dankwoordje zei door de microfoon, had ik dat moment van realisatie. Dat gevoel is onbeschrijflijk en geeft heel veel voldoening. Een echt slechte ervaring in jong ondernemerschap zou ik niet kunnen omschrijven. Soms zijn er tegenslagen zoals zalen die niet beschikbaar zijn op de data zoals ik het zou willen, mensen die nooit tevreden zijn en klagen over alle mogelijke opties, maar een echt slechte kant van jong ondernemen heb ik nog niet ontdekt.

De kracht van een jonge ondernemer is durven. Met nieuwe dingen durven komen en out of the box denken. Het mee-zijn met alle nieuwe technologieën en tools om mensen te bereiken is een enorm groot voordeel. De valkuil van jonge ondernemers is te veel hooi op je vork nemen, ik merk zelf ook dat ik mezelf soms haast voorbij loop. Zo veel ideeën en zo weinig tijd…

DO & Don’t als jonge ondernemer:

✓ DO: Gewoon proberen! Denk out of the box en GA ERVOOR!
✖ DON’T: Je laten afschrikken door reeds bestaande ondernemingen. Zorg dat jouw idee uniek is, doe een goede rondvraag om te kijken of anderen jouw idee ook een goed idee vinden en wees niet bang voor eventuele concurrenten. Doe het op een andere manier!

Tot slot:

Ik vond het heel erg leuk om te mogen vertellen over hoe ik in het ondernemen gerold ben. Hopelijk inspireert het andere jonge ondernemers met een leuk idee om voor hun dromen te gaan! Dankjewel aan Grassiëlla om een rubriek op je blog te wijden aan dit onderwerp, ik kijk ook zeker uit naar de blogs over ander jonge ondernemers!

– A A N  A L  L E  J O N G E  O N D E R N E M E R S  – ” Zorg ervoor dat je van je passie je beroep kan maken. Heb plezier in wat je doet en geef niet op. Lukt iets niet? Probeer het dan op een andere manier en GA VOOR JE DROMEN

Ben jij nou ook zo geïnspireerd door het prachtige verhaal van Sofie? Neem dan zeker een kijkje op:  www.danceattack.org voor al haar dansevenementen en eventueel contact.

 • Julie

  Wat een inspirerende verhalen om te lezen van jonge ondernemers! 🙂 Het moet zalig zijn om van je droom te kunnen leven.

  27 maart 2018 at 13:30 Beantwoorden
 • Sylvahna.nl

  Wauw wat super knap zeg! Inspirerend verhaal ?

  27 maart 2018 at 13:43 Beantwoorden
 • Anja

  Wat leuk om dat allemaal te lezen. Ik ben het er helemaal mee eens: jonge ondernemers durven vaak veel meer en denken out of the box.

  27 maart 2018 at 14:22 Beantwoorden
 • Emma

  Wauw, ik vind het al lastig om genoeg tijd te maken voor school, zo knap dat het jou wel lukt haha.

  27 maart 2018 at 14:22 Beantwoorden
 • Eva

  Zo inspirerend!

  Liefs, Eva
  http://www.dark-rebel.com

  27 maart 2018 at 14:40 Beantwoorden
 • Linda

  Ik ben het er helemaal mee eens dat je als jonge ondernemer het gewoon moet durven om iets nieuws te beginnen. Zo zonde als je dromen uit blijft stellen omdat er een stemmetje in je hoofd zit wat iets anders zegt. Dank je wel voor het delen van dit mooie en inspirerende verhaal!

  27 maart 2018 at 15:37 Beantwoorden
 • Felice

  zeker kan je met “bijna niks” starten, en wat je verdient weer in je onderneming stoppen. Zo is mijn man ook begonnen met zijn architecten bureau. ! Gaat zeker helemaal goed komen met al jouw bedirjven

  27 maart 2018 at 15:38 Beantwoorden
 • Cynthia

  Wat leuk om te lezen! En wat goed om het lef te hebben om zelf te ondernemen! P.s. grappig dat we dezelfde achternaam hebben! Maar dat terzijde ?

  27 maart 2018 at 16:12 Beantwoorden
 • Bianca Schrijft

  Wat een krachtig en inspirerend verhaal. Echt super!

  27 maart 2018 at 16:25 Beantwoorden
 • Christophe

  De goesting en motivatie spat er van af. Respect voor zulke ondernemers!

  27 maart 2018 at 16:45 Beantwoorden
 • Ellen

  Mooi! En als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken. Ga zo door!

  27 maart 2018 at 17:36 Beantwoorden
 • Anniek

  Wat ik vooral zo knap vind is dat je zo veel tegelijk doet! Het lijkt me al een opgave om naast je school één onderneming te runnen, laat staat om zo veel verschillende vlakken. Chapeau, hard work pays off en ik hoop dat dat voor jou nog lang zo mag zijn.

  27 maart 2018 at 18:02 Beantwoorden
 • Marcelina

  Wauw! Mooi verhaal zeg en knap dat je dit op jonge leeftijd al kunt bereiken ook nog in combi met een studie 🙂

  27 maart 2018 at 18:05 Beantwoorden
 • Janet | thatonetime

  Wat leuk om te lezen hoe enthousiast je bent, tof! Keep up the hard work!

  27 maart 2018 at 19:29 Beantwoorden
 • Me over ME

  Hartstikke leuk om dit te lezen en onder de indruk van je enthousiaste kijk op het ondernemen! Heel veel plezier met alle bezigheden voor nu en in de toekomst.

  27 maart 2018 at 20:44 Beantwoorden
 • nicole

  Wauw, ik ben echt onder de indruk. Op die leeftijd al zoiets neerzetten. Goed gedaan zeg!

  28 maart 2018 at 06:15 Beantwoorden
 • nicole

  De foto bovenin deze post vind ik overigens ook echt prachtig. Hij straalt kracht uit!

  28 maart 2018 at 06:17 Beantwoorden
 • Dhini

  Wat een inspirerende verhalen. Heel veel succes en veel plezier

  28 maart 2018 at 08:11 Beantwoorden
 • Laura

  Heel inspirerend altijd wat deze mensen denken, voelen en gewoon ook vaak doen! Heb het artikel over jonge ondernemers met heel veel plezier gelezen en ook nu heb ik genoten!

  28 maart 2018 at 08:39 Beantwoorden
 • Marlies

  Knap zeg om zo jong al te weten wat je wilt en ervoor te gaan!

  28 maart 2018 at 09:03 Beantwoorden
 • The lemon kitchen

  Mooi en begrijpend verhaal! Ik denk er het zelfde over :-)! Sinds een paar weken mijn eigen bedrijf

  28 maart 2018 at 10:03 Beantwoorden
 • Miss B Blogz Thingz Over...

  Awesome!!!!!!! X

  28 maart 2018 at 11:09 Beantwoorden
 • charlotte swart

  Wat een inspirerend verhaal. Ik was zelf ook 20 toen ik mijn bedrijf begon. Inderdaad gewoon doen in plaats van beren op de weg zien

  28 maart 2018 at 19:45 Beantwoorden
 • Eva van den Bergh

  Wat gaaf dat ze gewoon haar eigen dansschool heeft! En dat ze zelf het initiatief heeft genomen om wedstrijden te organiseren. Ook superleuk om te zien dat ze zoveel verschillende dingen doet 🙂

  28 maart 2018 at 20:56 Beantwoorden
 • Lindsey Beljaars

  Wat ontzettend leuk om je enthousiasme in dit inspirerende verhaal terug te lezen!!

  28 maart 2018 at 21:23 Beantwoorden
 • esther perfors

  Wat ontzettend mooi en inspirerend om te lezen. Dit soort verhalen steunen anderen om aan een droom te beginnen!

  30 maart 2018 at 21:17 Beantwoorden
 • Laylacelik.nl

  Ik denk juist dat jonge ondernemers zonder ervaring nog niet zo veel durven

  3 april 2018 at 16:37 Beantwoorden

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: