to top

Jong onderneemster: Samantha Van Os (27)

Hi Guys,

Vandaag is het alweer de beurt aan de laatste jonge ondernemer van de maand. In het artikel jonge ondernemers hebben jullie kunnen lezen over haar eigen onderneming, alzijnde een webshop en blog in één. Graag neem ik jullie mee in het verhaal van de prachtige en ambitieuze Samantha van Os.

Who’s that girl?

Hi! Mijn naam is Samantha van Os en ik ben 27 jaar oud. Ik woon in Almere met mijn vriend Borai, dochter Alix (9 maanden – ten tijde van plaatsen blog) en stiefzoon Indi (6 jaar). Ik heb een aantal jaar terug een HBO studie afgerond in de richting van Communicatie, Media & Design en werk al bijna 4 jaar part-time bij een softwarebedrijf in Amsterdam als Account Manager. En alsof ik het niet al druk genoeg had ben ik vorig jaar begonnen met bloggen via Upstream Mag en dit jaar met het verkopen van handgemaakte baby gerelateerde producten via mijn eigen webshop Upstream Store. Schrijven was altijd al een hobby van mij, dus het is super leuk om te zien hoe veel enthousiaste reacties ik krijg op mijn blogs!

” Mijn definitie van jong ondernemen betekent vrijheid. Ik voel me vrij in de keuzes die ik maak, omdat ik me niet hoef te verantwoorden tegenover anderen. Tuurlijk betekent een eigen onderneming ook dat je (in principe) 24/7 bezig bent en in die zin beperkt het je vrijheid, maar het gevoel dat je zelf bepaald waar je gelukt ligt, dat weegt voor mij veeeeel zwaarder. ”

Mijn onderneming:

Upstream is een combinatie van een blog “Upstream Mag” en een webshop “Upstream Store”. Ik ben vorig jaar begonnen met bloggen tijdens mijn zwangerschap. Tot spijt van mijn vriend had ik het klagen kunnen uitvinden. Niet dat ik de hele dag door negatief ben, maar ik weet van mezelf dat ik heel snel zeg wat ik denk. En ik denk nou eenmaal vaak pessimistisch… Dit wordt extreem uitvergroot tijdens een zwangerschap haha! Ik had zo veel kwaaltjes waar ik over aan het klagen was dat ik dacht misschien lucht het op om dit te delen met andere zwangere vrouwen. En dat deed het! Na heel veel leuke reacties heb ik besloten verder te gaan met bloggen en dat doe ik nu dus nog steeds.

Hoe ik met de webshop ben begonnen is heel iets anders. Dit is echt ontstaan uit een gevalletje “waarom-kan-ik-het-niet-vinden”. Ik zocht leuke hydrofiele doeken, denk aan hippe kleuren en printjes, en dan het liefst gemaakt van een lekker zacht stofje. Trust me, Hema hydrofiele luiers zijn top, totdat ze een keer in de was zijn gegaan en aanvoelen als karton. Ik ben toen zelf op stoffenjacht gegaan en heb samen met mijn moeder wat doeken gemaakt. Toen heb ik besloten hier een business van te maken en daar ben ik nog steeds heel erg blij mee!

Een speciaal ondernemersmotto heb ik niet, meer een motto dat geldt voor alles in het leven: doe het met liefde, of doe het helemaal niet. Ik geloof er heilig in dat liefde de sleutel is tot geluk. En een beetje geld, is altijd prettig natuurlijk.

Als jong ondernemer richt ik mij in mijn business vooral op jonge moeders en jonge soon-to-be-mama’s. Dit is natuurlijk ontstaan omdat ik mij kan identificeren met deze doelgroep. Dat is voor mij een voordeel, omdat ik mij bij elk nieuw te lanceren product eerst afvraag of ik het zelf zou willen kopen. Als het antwoord nee is dan kets ik het af. Een nadeel voor jonge ondernemers is dat je niet gauw serieus genomen wordt. I guess age really matters to some!

” Zonder een goed concept en startkapitaal geen onderneming ? ”

 

Een onderneming starten zonder goed concept is als koken zonder kruiden. Tuurlijk kan je een onderneming beginnen, maar of het ook echt gewaardeerd wordt dat valt of staat met een goed uitgewerkt concept. Je moet duidelijk voor ogen hebben wie jij bent, wat jouw onderneming sterk maakt en waarom jij succesvol zult zijn. Een ruim startkapitaal had ik zelf niet. Voor het inkopen van stoffen is natuurlijk geld nodig, maar ik ben klein begonnen en heb elke euro die er uit is gekomen er ook direct weer ingestopt!

Hoe ga ik om met tegenslagen of teleurstellingen in het jong ondernemerschap?

Ik heb heel veel steun aan mijn ouders en mijn vriend. Als ik een tegenslag heb deel ik dit met hen en zij zien in alles ook weer iets positiefs.

Mijn mooiste en slechte ervaring(en) in het jong ondernemerschap?

Mijn mooiste ervaring is toch wel de snelheid waarmee mijn webshop is gestart. Ik kreeg een ingeving op maandag en op vrijdag waren de eerste hydrofiele doeken er al. Een slechte ervaring heb ik gelukkig (tot nu toe) niet gehad!

De kracht van een jonge ondernemer is de flexibiliteit die de meeste jongeren hebben. En dit bedoel ik letterlijk. Een eigen onderneming kost tijd, heel veel tijd. En in mijn geval betekent dit naast het moederschap en een part-time baan veel avond uren en weekenden die ik steek in mijn eigen onderneming. Iets dat ik niet zou kunnen doen als ik per se 8 uur slaap nodig zou hebben per nacht. Maar tegelijkertijd is dat ook een valkuil. Als je altijd met een sneltreinvaart doorgaat dan breekt het je ook een keer op. Dat punt heb ik nog niet bereikt, maar ik ben er wel alert op.

DO & Don’t als jonge ondernemer:

✓ Do: is goed om je heen kijken. Beter goed gejat dan slecht verzonnen!

✖ Don’t:  Starten zonder een verdienmodel te hebben uitgewerkt waar je je comfortabel bij voelt. Als je pas over twee jaar winst denkt te maken dan hoeft dit natuurlijk niet erg te zijn, maar wees er dan wel bewust van wat dit betekent qua geduld en uithoudingsvermogen.

Tot slot:
Wil ik je bedanken voor de vragen en deze kans. Ik vond het erg leuk om de vragen te beantwoorden en ben erg benieuwd naar de blog!

– A A N  A L  L E  J O N G E  O N D E R N E M E R S  – ” Maak van je hobby je beroep en je hoeft nooit meer een dag te werken! Nee flauw, dat is super afgezaagd, maar er zit wel een kern van waarheid in. Vraag jezelf maar eens af of je écht blij bent met je day-to-day routine. Juist als je jong bent kun je nog zo veel kanten op! 

Ben jij nou ook geïnspireerd door het prachtige verhaal van de prachtige en ambitieuze Samantha. Neem dan gauw een kijkje op de website van: Upstream Mag , of het stellen van eventuele vragen.

 • Wanda

  Leuk om te lezen dat uitgerekend tijdens een zwangerschap iemand zo’n sprong in het diepe heeft gemaakt! En ja, ik denk inderdaad dat een heleboel mensen, waaronder ik zelf ook wel deels, vast blijven houden aan een baan omdat dat nu eenmaal zekerheid biedt zonder dat je er echt nog voldoening uit haalt.

  2 april 2018 at 14:09 Beantwoorden
 • Amelie

  Samantha, wat een fijne onderneming heb jij! Doe zo verder met je blog en webshop!

  2 april 2018 at 14:11 Beantwoorden
 • Luc van de Wiel

  Ik vind het altijd mooi en inspirerend hoe iemand zijn of haar roeping vindt… ga zo door!

  2 april 2018 at 14:13 Beantwoorden
 • Mylene

  Leuk om te lezen! Helemaal omdat ik zelf ook ondernemer ben. Ik vind het mooi om te zien hoe andere mensen ermee bezig zijn en kan hier eigenlijk alleen maar van leren (ik leer iedere dag :D)

  2 april 2018 at 14:36 Beantwoorden
 • Stefaan

  fijn om jonge ondernemers aan het werk te zien! doe zo verder en massas veel succes van hieruit!

  2 april 2018 at 14:55 Beantwoorden
 • Christophe

  Leuk om zulke motivatie te lezen, veel succes met je onderneming!

  2 april 2018 at 15:13 Beantwoorden
 • Manon

  Leuk interview! Altijd erg inspirerend om te lezen hoe anderen het doen. Ik werk nu nog gewoon fulltime maar zou heel graag minder gaan werken om andere dingen erbij te gaan doen, maar ik durf de stap nog niet te zetten haha.

  2 april 2018 at 17:27 Beantwoorden
 • Bianca

  Knap zeg, helemaal zelf een product gaan maken! Ik heb ook een webshop, al sinds 2008, toen kon je hier nergens kwalitatieve clip in extensions vinden dus ben ik zelf maar een webshop begonnen daarmee 🙂

  2 april 2018 at 18:11 Beantwoorden
 • Myrthe

  Leuke onderneming. Veel succes nog met je onderneming. 🙂

  3 april 2018 at 01:57 Beantwoorden
 • nicole

  Leuk om verschillende dingen te combineren! Dat is een van de voordelen van bloggen: je kunt het makkelijk combineren met andere werkzaamheden.

  3 april 2018 at 07:47 Beantwoorden
 • Linsey

  Ik vind deze blogartikelen écht leuk om te lezen, werkt ook stimulerend! Zeker mee doorgaan!

  3 april 2018 at 07:57 Beantwoorden
 • Laura

  Hoe tof om te zien hoe deze ‘meid’ het heeft aangepakt! Ik blijf deze reeks trouwens met heel veel plezier lezen! ZOOOO leerrijk!

  3 april 2018 at 09:01 Beantwoorden
 • Ilona Izabella

  Leuk en heel inspirerend om te lezen. Knap dat je tijdens de zwangerschap zo’n stap maakt. Daar stond mijn hoofd toen echt niet naar.

  3 april 2018 at 09:47 Beantwoorden
 • An

  Succes! En wat een ondernemingszin!

  3 april 2018 at 19:08 Beantwoorden

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: