to top

Jong onderneemster: Anique van de Put (24)

Hi Guys,

Vandaag is het de beurt aan onze vierde jonge ondernemer. In het artikel jonge ondernemers hebben jullie kunnen lezen over haar eigen bedrijf genaamd, Frankrijk BV advies. Graag neem ik jullie mee in het ondernemersverhaal van de prachtige en innovatieve Anique van De Put.

Inleiding

Ik ben Anique, een 24 jarige onderneemster. Ik woon in Frankrijk, vlakbij het mooie Bordeaux, en ben na mijn 1e jaar Master Management gestopt met mijn studie om me volledig op mijn bedrijf te focussen. Mijn scriptie heb ik trouwens over mijn onderneming geschreven, met de focus op de moeilijkheden waar Nederlanders die in Frankrijk een bedrijf op willen richten vaak tegenaan lopen.

Sinds een aantal maanden ben ik dus de meeste dagen thuis aan het werk op mijn laptop. Twee keer per week ga ik naar een lokale vereniging waar ik vrijwilligerswerk doe. We helpen basisschoolkinderen met hun huiswerk, en gaan regelmatig een boekje met ze lezen in de mediatheek die zich in hetzelfde gebouw bevindt. Ik werk met een groep van 9 leerlingen, van 8 en 9 jaar.

Wat voor een persoon ben ik?

Wanneer ik wat tijd voor mezelf wil nemen pak ik een boek of kijk ik TV. Meestal kies ik voor een serie of een documentaire. Omdat ik erg leergierig ben, heb ik een aantal boeken over onder andere rechten, psychologie en geschiedenis. Qua documentaires kies ik vaak voor onderwerpen als voeding, culturen, onderwijs… Eigenlijk vind ik bijna alles wel interessant. Natuurlijk vind ik het ook heerlijk om lui te zijn zo nu en dan, of om met vrienden uit eten te gaan, te gaan bowlen of langs de rivier in Bordeaux te wandelen.

” Mijn definitie van jong ondernemen is: Geloven in een idee, en gewoon DOEN. Ondernemen is vertrouwen hebben in jezelf, en risico’s durven te nemen. ” 

Mijn onderneming:

Ik heb het bedrijf Frankrijk Advies B.V. opgestart. In 2006 ben ik met mijn ouders naar Frankrijk verhuisd. Mijn vader was al ondernemer, en heeft ook in Frankrijk meerdere bedrijven opgericht. Tevens hielp hij Nederlanders een bedrijf in Frankrijk op te richten. Tijdens mijn studie ben ik als copywriter en vertaalster gaan werken, als ZZP’er.

Ik ben langzaamaan de activiteit van mijn vader over gaan nemen. Hierdoor was ik uiteindelijk degene die bedrijven oprichtte voor Nederlanders. Uiteindelijk heb ik mijn eigen B.V. opgericht. Ook werk ik nog steeds als freelance copywriter en vertaalster. Mijn ondernemersmotto is dan ook: ‘Fake it until you make it’ vind ik wel toepasselijk.

Als je in het begin nog niet veel zelfvertrouwen hebt, doe dan alsof. Je gaat vanzelf sterker worden en in jezelf geloven. En wanneer je zelfvertrouwen uitstraalt, zullen ook anderen je gaan vertrouwen.

Als jong ondernemer merk ik dat veel klanten het leuk vinden dat ik nog jong ben. Ik denk dat dit komt omdat ik erg gemotiveerd en spontaan ben. Zelf ervoor ik dit ook als een groot voordeel. Als je jong bent en toch al je eigen bedrijf hebt, betekent dit voor velen dat je er echt voor gaat en dus goed werk zal leveren. Een nadeel is dat het soms moeilijk is om de juiste contacten en nieuwe klanten te vinden. Hierdoor groeit mijn onderneming niet altijd zo snel als ik zou willen.

 

 ” Zonder een goed concept en startkapitaal geen onderneming ? ”

 

Een goed concept is uiterst belangrijk. Dit is dan ook de moeilijkste stap. Wel vind ik dat je altijd aan je concept moet blijven werken, om deze aan te passen wanneer het niet helemaal werkt. Het hebben van een startkapitaal is voor sommige ondernemingen nodig, voor anderen niet. Wanneer je diensten levert hoef je in het begin minder geld te investeren. Wil je een product lanceren? Dan zal een startkapitaal noodzakelijk zijn.

Hoe ga ik om met tegenslagen of teleurstellingen in het jong ondernemerschap?

Wanneer iets tegen zit praat ik hierover met familieleden of vrienden. Na het ‘zeuren’ probeer ik een oplossing te zoeken voor het probleem, of ga ik dingen veranderen waardoor iets wat me niet is bevallen niet opnieuw gebeurt. In het begin is het moeilijk om door te zetten na een tegenslag. Maar als je op dat moment opgeeft, zul je hoogstwaarschijnlijk spijt krijgen.

Mijn mooiste en slechte ervaring(en) in het jong ondernemerschap:

Echt slechte ervaringen heb ik niet. Wel wat teleurstellingen en niet zo fijne situaties waar ik van heb geleerd. Soms kom je er achter dat je dingen op een andere manier had moeten doen. Mijn mooiste ervaring… Dat is ook een moeilijke vraag. Elke keer wanneer ik een nieuwe klant krijg, is dat voor mij een mooie ervaring. Elke keer wanneer een project klaar is, is dat een mooie ervaring. Ik geniet gewoon van elk moment.

De kracht van jonge ondernemers is dat zij vele jaren voor zich hebben om zich te kunnen ontwikkelen. We hebben, in mijn ogen, minder de druk van ‘het moet NU lukken’. Vallen en opstaan hoort erbij, en daar kunnen we de tijd voor nemen. Te snel willen gaan kan een valkuil zijn. Stel je hebt een geweldig idee, en laat meteen alles vallen om je bedrijf op te starten. De kans bestaat dan dat je te snel gaat, en bijvoorbeeld niet hebt uitgezocht of er wel vraag is naar je product of dienst. Dit kan elke ondernemer overkomen, maar ik denk dat vooral jongeren vaak erg enthousiast zijn, wat natuurlijk goed is, zolang je maar realistisch blijft.

Absolute DO & Don’t als jonge ondernemer:

✓ Do: Risico’s nemen. Natuurlijk moet je geen gekke dingen gaan doen, maar investeer tijd, en eventueel geld in je idee. Blijf wel realistisch.

✖ Don’t: Opgeven. Ondernemen is moeilijk, hoe oud je ook bent. Maar als je echt een ondernemer bent en in je idee gelooft, zal je blijven strijden tot het lukt.

Tot slot:
Ik vond het erg leuk om dit artikel te schrijven. Dankzij de vragen moest ik over bepaalde onderwerpen denken, die nooit eerder in me op waren gekomen. Ik hoop dat we hiermee meer jongeren kunnen inspireren en motiveren.

 

– A A N  A L  L E  J O N G E  O N D E R N E M E R S  – ” Als je echt gelooft in je idee, moet je er voor gaan. Het zal moeilijk worden, en misschien mislukt het wel helemaal. Maar zolang je ervoor vecht, zul je er geen spijt van krijgen. Bedenk je van te voren dat je soms lange dagen moet maken voor je nieuwe bedrijf, dat betekent dat je ook in de avonden en weekenden moet werken. Maak je bedrijf één van je prioriteiten. Neem echter wel regelmatig wat rust om daarna weer hard te kunnen werken, zo blijf je gemotiveerd en gezond. Het is ook handig om wat spaargeld te hebben. Het kan namelijk even duren voor je genoeg geld verdient met je bedrijf om je vaste lasten te betalen. Werken voor een salaris en hiernaast je bedrijf oprichten kan erg zwaar zijn, en in sommige gevallen onmogelijk. Je kunt bijvoorbeeld geen klanten bellen in de avonduren of in het weekend, dus hoe ga je dat doen als je de hele dag voor je baas werkt? Dit is iets waar je van te voren goed over na moet denken. Een bijbaan in de avonduren kan een optie zijn, maar kijk wat bij jouw persoonlijke situatie past. ”

Ben jij nou ook zo geïnspireerd door het verhaal van deze prachtige en innovatieve Anique. Neem dan gauw een kijkje op Frankrijk BV advies. Voor al uw adviezen over het starten van een eigen onderneming in Frankrijk of voor eventueel contact.

 • The lemon kitchen

  Heel mooi geschreven!?

  31 maart 2018 at 09:57 Beantwoorden
 • Custodia Chineva

  Zo inspirerende verhaal, als ondernemer ben je toch gauw bang om niet te kunnen slagen dus het is mooi om te lezen dat Just omdat je jonge bent heb je genoeg ruimte om te groeien xxx

  1 april 2018 at 13:05 Beantwoorden
 • Laura | I scream beauty

  Leuk artikel om te lezen!

  3 april 2018 at 19:06 Beantwoorden
 • nicole

  Ik vind het stoer dat je je eigen bedrijf al runt. Mag ik vragen of je het niet eng vind dat je je studie niet kon afmaken? Hoewel je op zich het doel van een studie natuurlijk al bereikt hebt: dat je aan de kost kunt komen.

  4 april 2018 at 06:02 Beantwoorden
 • Bas

  Heel veel succes met alles! Mooi artikel.

  4 april 2018 at 06:34 Beantwoorden
 • Luc van de Wiel

  Mooi artikel. Succes Anique!

  4 april 2018 at 07:51 Beantwoorden
 • The lemon kitchen

  Leuk Anique veel succes! Leuk dat je een podium krijgt 🙂

  4 april 2018 at 08:08 Beantwoorden

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: