to top

Jong onderneemster: Amorzinha Da Costa (23)

Hi Guys,

Vandaag is het de beurt van tweede jonge ondernemer om haar ondernemersverhaal met jullie te delen. Zoals jullie eerder konden lezen in het artikel jong ondernemen , is zij een Freelance model en mede eigenaar van een interessante music vereniging genaamd, All in 1. Graag neem ik jullie mee in het verhaal van de prachtige en ambitieuze Amorzinha Da Costa.

Inleiding

Mijn naam is Amorzinha da Costa en ik ben 23 jaar. Geboren in Luanda – Angola. Ik ben mama van een prachtig zoontje van 2 jaar oud. Daarnaast volg ik de studie pedagogische medewerker op het ROC in Almere -Buiten en zit ik in mijn tweede leerjaar. Op jonge leeftijd wist ik al wat ik wilde doen met mijn leven. Klinkt vrij ambitieus, maar waar! Ik was gek op dansen en richtte al gauw mijn eerste eigen dansgroep op genaamd Ruff Colours. Grassiëlla zat overigens samen met mijn in deze dansgroep. Met een beetje hulp van mijn basisschool docente: Chequita Kramer, richtte ik mijn 2e eigen dansgroep op: Mamyoung Streetdance. Vandaag de dag maakt deze dansgroep deel uit van de All in 1 Music Vereniging onder de nieuwe naam: Energetic Crew. Ik geef al sinds mijn 15e, dansles aan kinderen en wist al vroeg dat ik met kinderen wilde werken. Vandaar ook 3x per week dansleraar van beroep. Mijn studiekeuze is dan ook gebaseerd op het kunnen bewerkstelligen van deze droom. Daarnaast verricht is dus modellenwerk en ben ik sinds kort bezig met een artiestencarrière . Hierover vertel ik jullie hieronder kort meer..

Korte geschiedenis

3 jaar geleden ben ik samen met een goede vriend van mij een vereniging begonnen genaamd ‘All in 1 music vereniging‘. In deze vereniging krijgen kinderen de mogelijkheid om danslessen en brass(band) lessen te volgen. Als hun talenten in de muziekindustrie liggen, hebben wij ook daar mogelijkheden voor. Wij zijn hiermee begonnen omdat er hier in Lelystad weinig dingen zijn voor kinderen en jongeren. Onze gedachte achter deze vereniging was om ouders en daarmee ook de kinderen te helpen die een laag inkomen hebben om vooralsnog hun kind de mogelijkheid te geven om hun talenten en passies uit te breiden voor een klein bedrag.

Op 17 jarige- leeftijd stap ik in het modellenwereldje. Benaderd door een fotograaf op straat voor een fotoshoot. Makkelijk was het niet. Uitdagend en spannend zeker! Ik deed in het begin veelal modellenopdrachten, missverkiezingen, en speelde in videoclips en reclames om vooral te netwerken en naamsbekendheid te creëren. Door modellenwerk werd het realiseren van mijn toekomstplannen nog makkelijker. Hedendaags doe ik vooral modellenwerk variërend van commerciële opdrachten tot aan Fashion Catwalks.

Zomer (2014) kom ik in contact met een goede vriend, wie toevallig muziekproducer is en zie ik ook daar mijn kansen. Uit deze prachtige samenwerking ontstond mijn pas uitgebrachte, eerste single genaamd: Missed Calls. Deze is te beluisteren op Youtube.

” Mijn definitie van ondernemen is je eigen baas zijn, een eigen onderneming hebben en verantwoording en zorg dragen voor alles wat er binnen deze onderneming gebeurd. ”

Mijn onderneming:

Ik heb samen met een goede vriend van mij een vereniging opgericht waar dans en brass(band) lessen worden gehouden. Deze is ontstaan omdat wij zelf als kind ervaarden dat er niet veel te doen was in Lelystad. Daarnaast wilden wij een mogelijkheid creëren voor ouders die een laag inkomen hadden om hun kind vooralsnog een hobby te bieden of de mogelijkheid bieden om hun talent uit te breiden. Mijn ondernemersmotto luid:  ” Nobody is going to do it for you, you have to do it yourself ”

Als jong ondernemer heb ik vooral de steun van vrienden en familie als een groot voordeel ervaren. Hierdoor voelde ik mij niet alleen en kreeg ik de mogelijkheid om mijn eigen toekomst een fundering te geven. Het deed me goed om iets te op te bouwen voor later waardoor ik jong ondernemen vooral als voorsprong kon ervaren. Een nadeel dat ik vooral ervaar, is vooral de zwaarte van het ondernemen. Alles steeds meer weer op eigen kracht!

” Zonder een goed concept en startkapitaal geen onderneming ? ”

Bij ons was dit zeker wel het geval. Wij wilden niet zomaar een bedrijf opstarten maar wilden een bedrijf starten waarin wij werkten met kinderen. Dit zou betekenen dat wij verantwoordelijk waren voor hun. Hierdoor moesten wij een goed concept hebben om het te kunnen laten verlopen zoals wij wilden. Wij moesten vanuit niets opbouwen naar waar wij nu zijn en dit kostte veel tijd en geld. Omdat wij ook een vereniging zijn voor ouders met weinig inkomen, moest er voldoende kapitaal zijn om dit te bewerkstelligen omdat wij het zelf ook deels moesten financieren in het begin.

Hoe ga ik om met tegenslagen of teleurstellingen in het jong ondernemerschap?

Ik ben erachter gekomen dat blijven tobben geen nut heeft. Het moment dat er een teleurstelling of tegenslag is dan moet je op zoek gaan naar oplossingen. Het helpt ontzettend dat ik het niet alleen doe en dus ook veel steun en hulp heb bij dergelijke gevallen. Wij hebben ook voordeel dat iedereen goed is in andere dingen waardoor er altijd een oplossing kan worden gevonden tot nu toe.

Mijn mooiste en slechte ervaring(en) in het jong ondernemerschap?

De slechtste ervaring die ik tot nu toe heb gehad, is dat er was ingebroken bij de vereniging. Wij waren letterlijk helemaal leeggeroofd en moesten weer helemaal vanaf 0 beginnen. Daartegenover was de mooiste ervaring toch wel dat wij toen verhuisd zijn en de mogelijkheid hebben gehad om alles weer te herbouwen. De locatie was praktischer gelegen, mooier en had mogelijkheid tot uitbreiden. Bij de opening is de burgemeester van Lelystad zelfs langs gekomen.

De kracht van een jonge ondernemer is dat het van jezelf is. Jij kan zelf bepalen hoe jij dingen wilt laten verlopen en hoeft geen verantwoording af te leggen bij anderen. Daarnaast voelt het ontzettend goed om iets voor de kinderen te doen. Daar put ik zelf ontzettend veel kracht uit. Het is heel hartverwarmend als de ouders je bedanken en te zien hoe enthousiast de kinderen worden tijdens deze lessen. Een valkuil in het jong ondernemen is dat er vaak wordt gedacht dat er alleen een plan en locatie nodig is en dat er dan een bedrijf is. Mijn ervaring is dat wij enorm kunnen onderschatten hoeveel er wel niet bij komt kijken. Het moet worden onderhouden!

DO & Don’t als jonge ondernemer:

✓ Do: Werk keihard en geef alles om te bereiken wat je moet bereiken.
✖ Don’t: Begin niet zomaar een bedrijf zonder daar goed over na te denken want het staat op jouw naam. Jij bent er verantwoordelijk voor en moet er voor zorgen dat het goed loopt.

Tot slot:
Ik vond het heel leuk om dit artikel te schrijven want het gaf mij de mogelijkheid om terug te kijken naar de afgelopen 3 jaar en te zien wat ik in die tijd allemaal heb bereikt.

– A A N  A L  L E  J O N G E  O N D E R N E M E R S  – ” Het zal niet altijd even makkelijk zijn maar als jouw onderneming jouw passie is en als het je gelukkig maakt, ga er dan voor. Hard work pays off.

Ben jij nou ook zo geïnspireerd door het prachtige en ambitieuze verhaal van Amorzinha? Neem dan gauw een kijkje op de modellenpagina: Amorzinha Da Costa, voor info en contact.

 

 • Bianca

  Wat een bezige bij ben je! Ik wens je nog veel succes toe met je onderneming en je studie 🙂

  28 maart 2018 at 14:28 Beantwoorden
 • marjolein

  Inpirerend om te lezen, En je hebt gelijk er komt zoveel bij kijken. mar je volgt je hart en dat is heel tof

  28 maart 2018 at 14:37 Beantwoorden
 • Bianca Schrijft

  Je hebt al een heldere visie en bent zeer goed bezit. Echt heel erg knap van je. Heel veel succes verder.

  28 maart 2018 at 14:48 Beantwoorden
 • Cynthia

  Wat een leuke inspirerende rubriek weer! En wat gaaf dat je zo je hart volgt!

  28 maart 2018 at 15:13 Beantwoorden
 • Marcelina

  Knap hoe ze dat doet met haar kindje en haar opleiding. Veel succes verder!

  28 maart 2018 at 15:16 Beantwoorden
 • Patricia Schmitz-Heres

  Wat leuk om te lezen zeg!!! Zo leer je andere mensen een beetje kennen.

  28 maart 2018 at 15:51 Beantwoorden
 • Proudweirdo

  Toppie dat je al zoveel hebt bereikt. Je enthousiasme spat van het scherm.
  Het lijkt me geweldig om je passie als beroep uit te kunnen voeren en er daarnaast ook nog eens anderen mee te helpen, prachtig.
  Ik ben gek op dansen en heb het jaren gedaan, het liefst zou ik het weer op willen pakken, maar mijn lichaam is een beetje uit elkaar aan het vallen en ik denk dat ik meer in de categorie dans-bloopers pas, dan in een dansgroep, haha!
  Jammer dat ik niet in de buurt woon, het lijkt me leuk om eens te komen kijken. 🙂
  Heel veel succes met alles waar je mee bezig bent, you’re awesome! ?

  28 maart 2018 at 17:23 Beantwoorden
 • Kelsey Peters

  Super interessant artikel en wat schrijf je leuk!

  29 maart 2018 at 14:48 Beantwoorden
 • Robin

  Veel succes, super leuk om te lezen

  29 maart 2018 at 19:17 Beantwoorden

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: