to top

Give me back the ’90s

De jaren ’90

Ik zie het nog zo voor me. Wat een mooie jaren waren dat zeg met veel iconische producten en ironische gewoontes. Je eerste single’s en cassettebandjes. Ik weet nog dat ik met mijn eerste zakgeld stond te popelen om mijn eerste single cd van Destiny’s Child te kopen bij ‘Free record shop’. De tijd van ongestoorde:

 • Flippo’s
 • Lichtjes in je schoenen
 • Tamagotchi’s
 • Topshots van de PTT Telecompetitie
 • Nokia telefoon (snake spelletjes All day, everyday.)
 • Msn Messenger
 • Pokemon kaarten (Je glitter editie’s)
 • Word-Art voor je werkstukken
 • Je eigen cassettebandjes repareren door er met een potlood in te draaien.
 • Supaaaaa soakerrrrrrrrrrrrrr (pff dat was echt niet alleen voor jongentjes)
 • Discman, Mp3’s.
 • Alle boeken van Kippenvel
 • Automat (als je dit niet had, dan hielden je ouders niet van je, hahaha)

En zo kan ik nog oneindig door gaan. Het gekke is dat de luxe van nu, niets meer voorstelt bij de gewoontes van vroeger. Hedendaags zouden onze oude gewoontes en iconische producten al gauw als ‘saai’ bestempeld worden. Toch schieten de tranen in m’n ogen als ik me ineens bedenk hoe sterk deze tijd voorbij is en dat het nooit meer zal worden als toen. Gek hé – achja, dat zal vast een onderdeel van ouder worden zijn.

Wat vliegt de tijd:

IMG_3805.JPG

” Born on 12-07-1991. ©

Het leven gaat snel en dat brengt me soms in de war. Het ene moment ben je lekker zorgeloos buiten aan het spelen en het andere moment ben je aan het studeren, begin ik met dansen als hobby en leer ik een leuke jongen kennen. Het andere moment zijn we weer 10 jaar verder. Ik herinner me de tijd waarin zich het afspeelde soms niet eens meer als ik terugkijk naar wat oude foto’s.

Ik hield als kind ontzettend veel van dansen en was gek op dansjes doen tijdens de maandafsluiting op school. Van dansen op school naar een eigen dansgroep. Mijn kleine broertje van baby tot pre-puber en mijn ouders van buigzaam naar steeds behoedzamer.

Zelf vind ik dat een fijn en gelukkig leven heb. Maar de snelheid waarmee het soms voorbij raast zet me vaak aan het denken. Betekenis kunnen geven aan iets, aan het leven is belangrijk om door te gaan en te accepteren.Vergankelijkheid maakt ons nederig en soms zelfs een beetje bang. De cirkel van het leven. Daar waar we zo weinig invloed op lijken te hebben. Maar de grootste angst hebben, ja dat is simpel. Het leven vliegt zo snel voorbij dat ik soms zelfs het gevoel heb dat ik er niet optimaal van geniet. Dat ik er niet meer uit kan halen dan dat ik heb gehaald. Want voor je het weet is alles weer anders.”

Minder tijd, meer geit

Deze uitspraak zag ik ooit eens voorbij komen op het net. Ik vond hem best sympathiek, om zaken maar eens even luchtig te benaderen. Tijd is zo’n menselijke uitvinding waar ik enorm onrustig van wordt. Hoe meer ik me bezig houd met de klok, des te sneller de tijd lijkt te verstrijken. De klok geeft ons het idee dat ”tijd” een exacte wetenschap is. Eigenlijk zouden we dus gewoon minder klok in ons leven moeten hebben, zodat we ons bewuster zouden zijn van het huidige moment en minder van de ‘tijd’. Want waarom mogen we pas eten als het ‘etenstijd’ is? En waarom gaan we naar bed als de klok een bepaald uur aangeeft? Is het niet gewoon etenstijd als je honger hebt en bedtijd als je moe wordt?

Richt je op de kleine details
We zouden meer met onze aandacht moeten leven. Stil staan bij de kleine dingen in het leven en dingen die ons ‘echt’ gelukkig maken en niet als vanzelfsprekend beschouwen. Ik denk dat het leven vol zit met kleine details die worden vergeten door al het materialistische of de alledaagse rush. Door je focus op de ‘kleine’ dingen of positieve dingen in het leven te leggen stappen we uit onze ‘rush’ om contact te maken met het hier en nu.

Reflecteer op je dag
Vandaag stond ik op met een zweverig en afwezig gevoel. Weinig zin in de dag en niet wetend waar ik moest beginnen. Door de hoe voel je, je vandaag tag van Femke in te vullen, stond ik even stil mijn gedachtes. Ik denk dat het belangrijk is om dagen niet betekenisloos op te laten gaan in het niets. Door dagelijks te reflecteren, het zij door te schrijven of het erover te hebben onthouden we dagen veel beter. Bovendien leren we onszelf daardoor steeds beter kennen en leren we het leven steeds meer waarderen.

Zie de schoonheid in vergankelijkheid
Alles gaat voorbij. Dat is zowel een deprimerende als een prachtige gedachte. Als we ons verzetten tegen zaken die veranderen dan zouden we alleen maar tegenslagen ervaren. Puur omdat je, je verzet tegen iets wat je niet veranderen kan. Wat we wel kunnen doen is verandering accepteren en waarderen voor wat het is. Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar toch zouden we het meer moeten proberen. Als iets moois jou overkomt geniet daar dan met volle teugen van, als dat niet zo is leer ervan en doe het de volgende beter. Het regent niet voor altijd!

Het eindeloos geratel over het verleden. Dit ging niet goed, dat ging niet goed. Ik heb dit meegemaakt, ik heb dat meegemaakt. Het is goed om terug te kijken naar je verleden maar blijf er niet hangen. Alles gebeurt met een reden en het verleden is niets anders dan een herinnering. Niets zou ons in de weg moeten staan om NIEUWE fijne dingen te realiseren. We kunnen misschien niet terug naar de fijne jaren 90′ of tienerjaren. Maar we kunnen wel extra genieten van het huidige moment. Leef in het moment want JIJ bent niet je gedachten.

” Het leven gaat te snel aan ons voorbij:  Leef en laat leven ”

 • thekeytobeingme

  ‘Reflecteer op je dag’ Ik probeer elke avond voor ik ga slapen 3 dingen te bedenken waar ik die dag dankbaar voor ben. Dat geeft me veel positieve energie! x

  4 september 2017 at 06:52 Beantwoorden
 • Nayana van Gurp

  Heel mooi! Precies hoe ikzelf in het leven sta ?

  11 februari 2018 at 13:45 Beantwoorden

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: