to top

Is geluk een gratis goed?

” Geluk, worden we er nou mee geboren of moeten we het maar net treffen? Iets wat ik mezelf regelmatig afvraag en na een stevig gesprek met mijn vriend, flink aan het denken heeft gezet. Geluk. Dat is zo’n typisch zaakje dat iedereen hebben wilt, maar niet iedereen altijd even goed lukt om positief te ervaren. ”

 

Als ik kijk naar mezelf, dan laat ik mijn geluk regelmatig sterk afhangen van de manier waarop ik mijn ervaringen beleef. Brengt een ervaring iets goeds met zich mee dan hoor je mij niet klagen. Zodra dit iets slechts met zich meebrengt dan vraag ik me al gauw af of geluk wel voor mij is weg gelegd. En nou hoor ik je denken: Geluk, is toch gewoon voor een ieder weg gelegd, het is maar wat je ermee doet. Klopt. Echter treden dit soort gedachtes bij mij vaker op tijdens bezwarende situaties of aangrijpende gebeurtenissen. Deze laten schijnbaar een diepere indruk op mij achter.

Een positief en stimulerend gesprek, doet wonderen.

Ik heb eigenlijk altijd genoegen genomen met het minste geringste. Je zou ook kunnen zeggen dat ik altijd wist te waarderen wat ik al had. Meer en beter dat hoefde niet perse van mij. Tot voor kort na een interessant gesprek over ‘geluk’ met mijn vriend. Hierdoor realiseerde ik me eigenlijk dat ik me vooral op één ding tegelijk focuste, aldus mijn huidige studie. Al het moois wat er nog meer in de wereld te beleven of ontdekken viel, dat liet ik als het ware links liggen. Mijn studie was het enige perspectief dat ik kende. Al betekende dit soms zelfs alles eromheen laten vallen. Door mijn einddoel voor ogen te houden sprak ik mezelf de nodige motivatie toe. Hierdoor hield ik mezelf vooral ijverig en gelukkig, althans dat dacht ik.

Een parttime baan en een studie.

Naast een parttime baan, was mijn studie alles waarvoor ik leefde. Je kan je dus wel voorstellen dat mijn hele wereld op zijn kop stond als hier ook maar iets fout ging. Ik kon dus zo, van gelukkig naar bloedje ongelukkig gaan. Daar stond ik dan. Mezelf alsmaar moed en kracht toespreken om mijn einddoel te behalen. Maar wat ik me echter minder goed realiseerde, was dat ik mezelf eigenlijk juist de moed in sprak om alles tegelijk te kunnen doen, zonder enige rustpauze. Hoe menselijk? Ik denk dat ik vooral in een soort van ideaal beeld geleefd heb, van wat ‘geluk’ nou precies zou moeten zijn. In mijn ogen kon ik dit pas zijn als ik mijn diploma had behaald, eerder was een absolute no-go.

Eindeloos op zoek naar geluk.

Zoals vele van ons wellicht kunnen beamen, merkte ook ik, dat ik eindeloos op zoek was naar geluk. Geobsedeerd door het doel om gelukkig te worden. Nou wat ik jullie wel kan vertellen is dat ik hier persoonlijk echt dood ongelukkig van werd. Puur door het streven naar een eenzijdig beeld van ‘geluk’. Kort na het gesprek besefte ik eigenlijk dat geluk niets meer is dan ondernemen waar jouw hart ligt. Ga op onderzoek uit, ontdek en ontwikkel, is wat ik door mijn ervaring vooral kan meegeven. Laat je niet verblinden dat rechtdoor, de enige mogelijkheid is.

Tot slot, mijn bijgeschaafde definitie van geluk.

” Waar je ook heen gaat, ga met je hele hart. Alles wat je onderneemt met je ‘hart’ geeft je zoveel meer energie. Je kan er al je aandacht aan geven, waardoor al het andere eromheen minder belangrijk wordt. Het maakt je doelgerichter en zorgt voor de juiste sturing in je leven, omdat je puur iets doet wat jij LEUK vindt.

Ik geloof dat ondernemen vanuit je hart, intrinsieke motivatie is. So, make sure you take good care of your own H A P P I N E S S ❤. ”

 • shivatje

  Uit liefde kan je veel bereiken en een daarvan is geluk. Want je leeft vanuit je hart voor en naar jezelf.

  Aum Shanthi

  4 december 2017 at 09:48 Beantwoorden
 • hotthingsforladies

  Mooi gescheven. Je kan vaak ook pas gelukkig zijn als je gelukkig bent met jezelf…en dan kan je een ander pas gelukkig maken maar geluk zit hem in de kleine dingen ben ik sowieso van mening.
  En less is more….doe je zelf niet tekort door te leven hoe een ander het graag ziet.Geven is fijn maar als je nooit er wat voor terug krijgt dan is het ook niet fijn.

  Geluk is idd iets je vind het vanzelf zolang je maar ontdekt wat voor jou geluk is..wat maakt jou gelukkig en je vind het vanzelf xd

  10 december 2017 at 00:02 Beantwoorden
 • natuurfreak

  Geluk zit in kleine dingen .We moeten meer tevreden zijn met wat we hebben

  17 december 2017 at 13:54 Beantwoorden

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: