to top

Innerlijke strijd

“ Ik hoor het weer “ dat verschrikkelijke geluid.. Diverse tonen dansen door mijn hoofd. Elk met een eigen ritme. Wat een herrie. Mijn gevoelens sterker dan mijn gedachtes. Ik zit vast en ik kom er even niet meer uit. ” ©

Wie ben ik?

In grote groepen kan ik mezelf vaak gemakkelijk loskoppelen van alles en iedereen. Lijfelijk aanwezig maar in gedachten vaak ver weg. Ondertussen druk bezig met het voeren van mijn innerlijke strijd. Vragen zonder antwoorden, steeds verder weg zinkend in mijn gedachten. Ik kan geweldige gesprekken voeren en toch het gevoel hebben dat niemand mij begrijpt of echt luistert wat ik zeg. Mezelf uitdrukken dat lucht vaak op. Maar mezelf verwoorden als het gaat om wat ik voel, dat gaat echter wat moeizamer. Vaak kies ik dan ook voor luisteren inplaats van praten. De makkelijkere weg dus!

Van humeurig tot koel. Van onvoorspelbaar tot onbenaderbaar. Soms ben ik het wel en soms ben ik niet. Omdat ik net als iedereen soms zo mijn goede dagen heb en soms mijn minder goede. Zelf heb ik daar misschien nog het meeste last van. Want ik zou niets liever willen dan dat het anders was. Wetend dat ik schijnbaar de enige ben die daar verandering in kan brengen. Maar hoe? dat is vaak mijn vraag. Soms probeer ik te vertellen wat me dwars zit maar kan ik me nog steeds onbegrepen en alleen voelen. Zou dit komen omdat ik een misschien een te sterk beeld heb van ‘hoe’ iemand zou moeten reageren? Of ben ik gewoon slachtoffer van me eigen kwetsbaarheid.

“ Het is soms hard om te zeggen maar soms kan zelf de wijste persoon jou geen advies geven puur omdat hij/zij nooit heeft doorgemaakt wat jij hebt doorgemaakt. Goedbedoeld maar onbruikbaar advies “Het komt wel goed”. Niet te spreken over eenzaamheid of aspecten die zich dan weer kunnen voordoen. “

Nu even niet

Soms ben ik het gewoon even zat om te doen of alles goed gaat en dus ook zat om alsmaar te zeggen dat er niet mis is, sterk te zijn en glimlachen terwijl je eigenlijk gewoon keihard wilt schreeuwen of lekker een potje wilt janken. Hier speelt de innerlijke strijd op: Ik wil graag begrepen worden en me veilig voelen maar ik wil er nauwelijks woorden aan geven. Anderzijds wil ik ook gewoon lekker met rust gelaten worden wetend dat het probleem niet verdwijnt maar juist alleen maar erger wordt.Ik ben een ambitieus persoon en stel vaak doelen om mijn ambitieus uit te kunnen dragen. Helaas leg ik de lat voor mezelf ook vaak ‘te’ hoog en raak ik snel teleurgesteld als de uitwerking niet is zoals ik bedacht had. Als je in gevecht bent met jezelf, kan zelf het minst geringste een enorme domper zijn en leiden tot negatieve emoties. Ik trek me zaken gauw persoonlijk aan.

Loslaten en doorgaan

Loslaten.. Een ander begrip op zich. Accepteren en doorgaan dat is iets wat me nog aardig goed lukt maar loslaten hmmhh.. Ik zeg altijd vergeven maar niet vergeten. Ik ben even open en vriendelijk als vroeger maar ben enorm voorzichtig en hou me snel afzijdig als ik iets niet vertrouw. Dat komt niet omdat ik boos ben op de hele wereld maar omdat ik mezelf wil beschermen. Mijn geest is geregeld gestrest: Ik ben snel afgeleid en vaak vergeetachtig. Ik heb soms het gevoel dat er niet genoeg uren in de dag zitten om alles te kunnen doen. Onrustig en angstig.. zelfs in mijn slaap.

Net als alle andere mensen ben ik er vaak heilig van overtuigd dat een verre vakantie, weg van mensen, lawaai of drukte mij goed zullen doen. Maar ik weet ook als geen ander dat dit slechts een tijdelijke oplossing is. Hoeveel ik ook probeer, praat of bid. Of manieren bedenk om mezelf ergens weer bovenop te krijgen soms verlies ik toch de hoop op beterschap en ben ik bang dat het gevoel misschien nooit meer overgaat.

Een constante innerlijke strijd waarbij ik enerzijds de behoefte heb om me uit te drukken en anderzijds heel terughoudend kan zijn en me het liefst terug trek. Het vinden van een balans hierin zou geweldig zijn. Zodra ik dit heb gevonden zal ik bergen verzetten en zelfs anderen kunnen inspireren.

  • Bregtje

    Mooi geschreven. En herkenbaar ook. Voor de strijd tussen begrepen en met rust gelaten willen worden. Complimenten!

    21 februari 2018 at 19:51 Beantwoorden

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: