to top

Balanceren

” Balanceren tussen Ying & Yang. Goed of fout. Ontspanning of spanning.
Heldere tegenstellingen, die toch ieder zo zijn eigen krachtige betekenis hebben. ”


In de alledaagse rush van het leven, is het soms onmogelijk om rust te nemen. Om aandacht te schenken aan hetgeen wat echt belangrijk is. De dagelijkse hectiek in ons leven verhindert ons vaak te luisteren naar de signalen van ons lichaam. Door alle drukte en prikkels zijn we constant bezig. De verplichtingen vliegen ons om de oren en de tijd raast ons sneller voorbij dan het licht. We moeten van alles! Ons motortje start van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Zeven dagen per week, driehonderdvijfenzestig dagen per jaar. Niet te vergeten dat onze gedachtes en emoties hier  ook sterk aan bijdragen. Best gek, om de circle of life in slechts een paar zinnen te kunnen verwoorden.  Niet alleen de draaglasten van de mens vind ik heel fascinerend maar zo ook de draagkracht. Kijk maar eens naar de mate waarin mensen soms lasten ervaren en toch hun beste beentje weten voort zetten. Positief in het leven staan of het beste ervan proberen te maken. Hoe krachtig is dat!
Wel ben ik er heilig van overtuigd dat er een grens is , in wat een mens aan kan. Wat en waar ligt deze grens dan?

Als ik mijzelf als voorbeeld neem, ligt mijn grens absoluut op het moment dat mijn lichaam, geest en mind niet in evenwicht zijn. Heb ik alle vroegtijdige signalen genegeerd en heb ik bewust gekozen voor de leuke of makkelijkere dingen in het leven. Zo kan ik bijvoorbeeld eindeloos praktiseren over de waarom’s in het leven en heel lang stil staan bij een kwetsende gebeurtenis. Soms zelfs vastbijten!
Dit zorgt er dan vaak voor dat ik in een negatief spiraal terecht kom en deze zich op een vicieuze manier blijft herhalen. Door mijn gevoelens neer te pennen vind ik gelukkig vaak de weg naar mezelf weer terug. Echter geloof ik wel dat onze lichaam vaak als eerste de signalen van onze spanningen oppikken. In mijn ogen is het dan ook vooral de kunst om de juiste balans te vinden instead of searching for answers, for things that doesn’t need to be answered. Ik bedoel maar van, zoeken naar antwoorden is nooit mis. Alleen vasthouden aan iets wat je niet veranderen kan, dat is een no GO!

Wij mensen kunnen soms een ideaal beeld hebben van hoe wij situaties of bepaalde mensen graag zouden willen zien. Gues what? Het leven kan je soms flink verassen. Maar dat gezegd hebbende, is dit waarschijnlijk niet iets wat jij nog niet wist. Het leven kan je soms een flinke trap geven, niet omdat het leven zo kut is. Excuse me! Maar gewoon simpelweg omdat je, je waarschijnlijk je visie moet bijstellen. En dat kan alleen als je dicht bij jezelf blijft en leeft in het hier en nu. Want op het moment dat je kunt ontspannen, creëer je ruimte om van binnenuit te weten wat jij echt nodig hebt en hoe je met de situatie kunt omgaan. Eigenlijk zouden onze tegenstellingen elkaar moeten aanvullen. Kijk maar: net als in de natuur. In de winter verliezen bomen hun bladen en natuur hun rust. In de lente zie je nieuwe knoppen aan de bomen en zie je natuur langzaam weer energie krijgen. Wij mensen doen vaak het tegenovergestelde. Ik heb er al enkele genoemd? Kan jij dat ook..

 • Hoe hou jij jouw tegenstellingen in balans? En wat als je deze verliest

Liefs,

 • Britt

  Heel herkenbaar en erg mooi geschreven ook!

  18 september 2018 at 16:34 Beantwoorden
 • Lizzie

  In die negatieve spiraal beland ik ook af en toe helaas. Goed dat schrijven voor jou helpt!

  18 september 2018 at 18:56 Beantwoorden
 • annesplek

  Prachtig verwoord!

  19 september 2018 at 05:49 Beantwoorden
 • Felice veenman

  ik maak me eerlijk gezegd niet zo heel druk over mijn blans, de ervaring is dat die altijd wel weer terugkomt..en een keertje niet in balans, hoort bij het leven..

  19 september 2018 at 19:46 Beantwoorden
 • Manon

  Ik heb hier niet zoveel last van. Kan enorm goed relativeren. En als ik zo’n ‘ho stop en niet verder’ moment krijg, geeft mijn lichaam dat wel snel aan. Als je goed luistert naar je lichaam heb je eigenlijk nooit dat je te ver gaat.

  19 september 2018 at 20:31 Beantwoorden
 • Lianne

  Balans, daar ben ik de hele dag mee bezig als chronisch ziek persoon. Ik post er toevallig vandaag waarschijnlijk een stukje over. Het blijft lastig, maar ik ben de laatste jaren wel steeds beter geworden in inzien wat echt belangrijk is.

  20 september 2018 at 09:05 Beantwoorden
 • marjolein

  C’ est la viel inderdaad. Het balans is er vaak wel, maar zodra het fout gaat ga ik er mee aan de slag

  22 september 2018 at 13:43 Beantwoorden

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: