to top

Teenage Talk

Het mooie was de resultaat van haar tips en adviezen die zij mij als tiener gaf. Ik kon de vruchten er letterlijk van af plukken en zo had zij veel invloed op mij ook als ze er op dat moment niet was. Er wordt niet voor niets gezegd:

“Kinderen, gehoorzaam aan je ouders zodat het je goed mogen gaan…¨

Ouders willen het beste voor hun kinderen…But let´s be honest.. als tiener ervaar je dat niet altijd zo…Je ziet hun bezorgdheid als een last en hun regels irriteert je misschien enorm…Wat wij op dat moment niet begrijpen is dat het een bescherming is voor onszelf. Want sommige fouten kun je niet meer ongedaan maken als het eenmaal mis gaat. Als tiener zie je de gevaren niet. Ouders willen hun kinderen alleen maar zoveel mogelijk beschermen en voorkomen dat ze the same fouten maken die zij misschien vroeger hebben gemaakt of hebben de capaciteit om bepaalde dingen al vroegtijdig te signaleren.

Daarom zijn ze ook ouders om zich te bekommeren om hun kind(eren). Parents do what they have to do, right? Natuurlijk zijn de adviezen van je ouders  de beste adviezen die je kunt krijgen! Ohw Yesss! Alleen als tiener zie je dat niet meteen…Vaak begrijpen wij hun bezorgdheid niet.

¨Een advies die mij moeder mij altijd gaf was om mezelf te blijven en om anderen niet blindelings te volgen. Je hebt een stel hersens gebruik ze en vergeet niet wat je van huis uit hebt meegekregen. En dat heeft mij uit vele situaties gered.¨

Want je vraagt je af waarom ze zo´n big deal moeten maken om een simpel logeerpartijtje of waarom ze een weekendje weg met je vriendinnen afkeurde. And that´s okay, je bent tenslotte een tiener… Soms irriteerde ik mezelf ook mateloos! But anyways…. zoals ik al zei…merkte ik al gauw dat de adviezen van mijn moeder mij heel erg hielpen en alleen maar in mijn voordeel werkte. Maar dat ging ook niet meteen, beetje bij beetje zag ik dat in. De dingen waarvoor zij mij waarschuwde zag ik met mijn vriendinnen of klasgenoten op school gebeuren. Een advies die mij moeder mij altijd gaf was om mezelf te blijven en om anderen niet blindelings te volgen. Je hebt hersens gebruik ze en vergeet niet wat je uit huis hebt meegekregen. En dat heeft mij uit vele situaties gered. Als ik het gevoel kreeg dat ik mezelf ergens niet op mijn gemak bij voelde dan ging ik niet mee. Het kon mij niet schelen dat mijn vriendinnen mij ¨saai” noemden… met een opgeheven hoofd ging ik dan naar huis. ¨Heel makkelijk kon ik aangeven sorry meiden hier doe ik niet aan mee…¨ Een ander advies was dat mijn moeder mijn heel duidelijk uitlegde dat jongens maar op een ding uit zijn als tiener en dat het beter is om ver te blijven van jongens want daar zal alleen maar ellende uitkomen…En ze had gelijk sommige meisjes van mijn school raakten vroegtijdig zwanger en moesten alleen hun kindje opvoeden. Ze konden niet meer naar school en ze zagen er doodongelukkig uit, ze hadden ineens veel verantwoordelijkheid en konden in een klap geen tiener meer zijn. Het hebben van een vriendje was voor mij ineens niet zo leuk en aantrekkelijk meer!

Nadat ik merkte dat ik naarmate ik haar adviezen in mijn keuzes en challenges die ik als tiener meemaakte elke keer opnieuw toepaste alleen in mijn voordeel werkte, hechtte ik steeds meer waarde aan haar advies. Ik denk persoonlijk dat ouders zeker weten wat het beste is voor kind! Yes they do! Of course, zijn er ouders die er misschien door bepaalde omstandigheden tekort schieten en niet deel maken uit het leven van hun kind. door welke reden dan ook. Nobody is perfect, right? Maar in het algemeen weten ouders wel wat het beste is voor hun kind(eren). Maar sommige ouders moeten begrijpen dat ze om resultaat te kunnen boeken zeker heel erg moeten opletten dat ze ook de beleving van hun tiener moeten begrijpen, aandachtig moeten luisteren en proberen te begrijpen wat de tiener allemaal ervaart voordat ze adviezen en tips geven. Die inlevingsvermogen zorgde er bij mij in ieder geval voor dat ik openstond voor adviezen en tips en om deze ook echt toe te passen. En hoe moeilijk het ook is moeten ouders hun tiener(s) toch de ruimte geven om zelf hun eigen keuzes te laten maken en zich te laten bewijzen dat ze zelf in staat  zijn om goede beslissingen te nemen. Ouders kunnen hun tieners niet 24/7 in de gaten houden en dan moeten ze erop vertrouwen dat je de juiste beslissingen neemt en onthoudt wat voor advies en tips ze jou hebben meegegeven. Een advies is tenslotte niet iets wat je moet doen… maar desondanks het niet verplicht is, is het als tiener heel verstandig om je het advies van je ouders ten harte te nemen!

                                                          Had jij als tiener ook moeite om de bezorgdheid van je ouders te begrijpen?

Ik denk zeker dat je als tiener guide nodig hebt van je ouders maar ik denk ook dat een goede band tussen ouder en kind ervoor zorgt dat een tiener ook openstaat om deze adviezen aan te nemen en toe te passen. En de ruimte is belangrijk zodat ze voor zichzelf kunnen ontdekken dat als ze ook echt de adviezen van hun ouders in praktijk toepassen voor zichzelf kunnen ervaren dat hun ouders uiteindelijk alleen maar het beste voor ze willen!¨

-Miss B.-

 

 

Hmpfhh..  Zelf vind ik dit een hele interessante stelling en denk ik dat het alles te maken heeft met de band en goeie verstandshouding tussen ouder en kind.

‘’ Er is niet iets zoals een perfecte ouder, dus wees vooral een echte ouder. ‘’

Zo ben ik er heilig van overtuigd dat elke ouder het beste wilt voor haar of zijn kind. Of dit nou door overmatige bescherming of te kort aan liefde is. Wel geloof ik dat er ouders zijn die het soms lastig vinden om er nou precies achter te komen wat het beste is voor hun kind. Dit door wellicht tekort aan opvoed skills of gebrek aan bepaalde sociale vaardigheden. Maar denk ook eens aan de ouders die zelf het nodige hebben meegemaakt in hun jeugd, en het daarom lastig vinden om het juiste mee te geven aan hun kinderen. Traumaverwerking die doorschiet in de generaties, tienermoeders of adoptieve ouders. Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden, maar zijn het er genoeg om maar even aan te tonen dat de fundering waaruit ouderschap soms kan ontstaan, alles behalve gemakkelijk is. Als kind zijnde ben je hier natuurlijk alles behalve mee bezig.

Wat ik hiermee vooral wil zeggen, is dat het niet uitmaakt wat voor soort ouder je bent of welke bagage je met je meedraagt, zolang je, je hier maar bewust van bent als ouder. Dit is uitermate belangrijk! Zelf vind ik namelijk dat een kind onder geen enkele omstandigheid, de dupe mag zijn van jouw keuzes of zorgen die jij als ouder met je meedraagt. Ik hoor je denken: ‘’Wacht maar tot je zelf kinderen hebt, dan piep je wel anders ‘’.

Ja, daar kan ik me enigszins iets bij voorstellen. Omdat ik zelf van zeer goeie huize kom kan ik me anders bijna niet voorstellen. Wel kan ik me enigszins inleven in bepaalde situaties. Ik kom uit een huize waarbij liefde, aandacht, warmte en geborgenheid altijd centraal stond. Met een autoritatieve opvoedingsstijl als achtergrond heb ik als tiener behoorlijk veel moeite gehad met vertrouwen op mijn ouders. Als mijn ouders iets zeiden dan gebeurde dit ook! Je moest vooral niet te vaak vragen waarom. Want zij hadden misschien niet altijd gelijk maar zeker wel altijd het beste met me voor.

Hoewel ik me heel goed bewust ben dat niet elke ouder dezelfde opvoedingswaarden deelt, denk ik dat het misschien nog wel van groter belang is om zoveel mogelijk met je kinderen/tieners te blijven communiceren. Af te schepen vanwege leeftijd, buiten te sluiten vanwege je traumaverwerking (problemen) of simpelweg niet vertrouwen op jouw tiener, zijn in mijn ogen vooral zaken die averechts werken.

Dit was alweer het laatste artikel van onze topic verliefdheid. Hierom sluiten wij af met de volgende vraag:
” Is er een topic die jij leuk vind en graag terug zou willen zien in het rubriek Teenage Talk ? ”

(  Please let us know en laat een reactie achter onder dit artikel met jouw suggestie. Dit kan tot a.s woensdag en wie weet schrijven wij aanstaande zondag wel over jouw topic! )

 

 

PS:  VOOR DE ORIGINELE VERSIE VAN DIT RUBRIEK, FOLLOW MISS B (DIT RUBRIEK IS ZOWEL IN HET NEDERLANDS ALS ENGELS VERTAALD )

 

Leave a Comment

Volg mijn Blogs!

Vul hier jouw email adres in en blijf up-to-date

%d bloggers liken dit: